Sastojci:
10 – 11 jaja
kalup za venac prečnika 25 cm
1,4 l jogurta
6 kesica želatina
200 gr praške šunke (ili pušenog vrata)
300 gr kuvane šargarepe
400 ml majoneza
6 – 7 kiselih krastavčića
Priprema:
Za početak…očistimo šargarepu i naseckamo je na kockice. Stavimo je da
se kuva. Ne treba je skuvati ni previše, ne premalo već taman Tačnije,
da se ne raspada…nekih 20 – tak minuta će biti dovoljno. Skuvamo jaja…no
ne toliko kao ja – zamalo pa pola sata (bila su uz ona za
farbanje)…nekih 10 minuta će biti dovoljno. Naseckamo šunkicu,
krastavčiće.
Želatin pripremimo po uputstvu…na kesicu želatina dodamo 4 hladne kašike
vode (ako piše drugačije radite kako pišu ). To bi bilo nekih 24 kašike
vode na 6 kesica želatina. Ostavimo ga da nabubri desetak minuta.
Jogurt stavimo da se malo podgreje, na mlako. Za to vreme, na pari
rastopimo želatin i polako ga sipamo u jogurt i pomešamo. Dodamo nakon
toga sve sastojke, sem jaja (i kalupa ).
Sipamo pola smese u kalup, stavimo u frižider nekih pola sata da se
malo stegne. Za to vreme ostavimo ostatak van frižidera (možda je nekome
to logično ali ja sam imala znak čudim čudim šta će biti sa
preostalim…). Kada se malo stegne, poslažemo jaja u krug i prelijemo ih
ostatkom mase. Stavimo nazad u frižider da se doooobro rashladi (par
satićkova).
Eh…kalup…i kako vaditi iz kalupa? Ovaj je ok…ali mislim da sam ja
zeznula stvar zato što sam opsecala u krug. Mislim da bi dovoljno bilo
samo gornji deo mase odvojiti od kalupa, prevrnuti ga na tanjir i
pažljivo odvojiti ivice gornjeg dela kalupa. No, svejedno. Ja sam to
opsekla, odvojila ivicu, skinula je, odvojila gornji deo i to je to Lep
venčić u šarenim bojama. Uživajte!
Nema komentara:
Objavi komentar