Sastojci
Za prhko tijesto:
1 šalica masti
1/2 šalice šećera
3 jaja
prstohvat soli
prašak za pecivo
brašna koliko popije (oko 3 – 4 šalice)
Šalica = 200 ml
Nadjev:
6 – 8 jabuka
sok i korica jednog limuna
1 vanilin šećer
šećera po ukusu
Priprema
1.
U zdjeli pomiješajte mast sa šećerom, izradite u glatku pastu, dodajte
jaja i još malo izradite. U brašno umiješajte prstohvat soli i prašak za
pecivo pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za prste.
Ovisno o vrsti i kvaliteti brašna i veličini jaja neće vam uvijek
trebati ista količina brašna pa dodajte polako, do trenutka kad se sve
fino poveže i prestane lijepiti.
2.
Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte pa na valjalu premjestite u
lim za pečenje (25×35) obložen papirom za pečenje. Rasporedite nadjev
ravnomjerno po tijestu pa razvaljajte drugu polovicu tijesta i prenesite
na nadjev.
Ako vam tijesto negdje pukne samo popravite prstima, a ako niste viješti
u tom prenošenju na valjalu tijesto možete razvaljati na papiru za
pečenje pa tako prenesite i papir samo uklonite.
Pitu pospite šećerom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 – 200 stupnjeva dok fino ne porumeni.
Ohladite pa režite na kockice.
3.
Za nadjev:
Jabuke ogulite i naribajte, dodajte sok i koricu jednog limuna, vanilin
šećer i šećera po ukusu i potrebi – ako su jabuke slađe trebat će vam
manje šećera a ako su kiselije trebat će vam više.
Posluživanje
U bilo koje doba dana i godine ova je pita savršen domaćinski desert
koji paše uz kavu, čaj, mlijeko ili sok, za sve uzraste i svako društvo!
Nema komentara:
Objavi komentar