POTREBNI SASTOJCI;
1 kg mlevenog mesa (svinjskog, junećeg, mešanog,…),
1 velika glavica kiselog kupusa (bitno je da ima velike listove),
200 g pirinča,
1 glavica crnog luka,
100-150 g sitno iseckane dimljene slanine (ili samlevene zajedno sa mesom),
so, biber i crvena mlevena paprika po ukusu,
kalup za kuglof ili pravougaoni kalup za hleb.
Možete koristiti i bilo koji drugi kalup koji vam se čini pogodnim.
Poenta je da sarmu koju biste i inače pravili u loncu, spakujete na
drugačiji način i da je pečete u rerni.
Ako se pitate čemu sve ovo, jer sarma kao sarma, ali nije isto kada je
kuvate u loncu ili pečete na tihoj vatri u rerni. Ni ukus, a ni mirus
nisu isti. Osim toga i manje se “čuje” u stanu, ako je lepo ušuškate u
foliju, nego kada miris kuvane sarme isparava iz lonca pola dana. Osim
toga, ako spadate u one koji “meso vadi, kupus gleda”, još jedan plus za
ovakvu sarmu jer ona nije sa mnogo kupusa.
Način kuvanja ili pečenja je samo jedan deo priče o sarmi, drugi deo
priče je da svako ima svoj recept za najbolju sarmu i mešavinu mesa i
pirinča, a ukoliko slučajno i nemate svoj, iskoristite ovaj moj recept
za najbolju sarmu.
Kako se pravi kuglof sarma?
1. Priprema fila, odnosno mesa:
U šerpi na malo ulja ili masti propržite iseckan crni luk da se
zastakli. Dodajte pirinač i još kratko propržite. Posolite i pobiberite i
dodajte 2 puta više vode nego što imate pirinča, poklopite šerpu,
smanjite temperaturu na najniže, posle 5 minuta kuvanja isključite
ringlu i ostavite šerpu poklopljenu dok pirinač ne upije svu tečnost.
Mleveno meso zajedno sa iseckanom ili mlevenom mesnatom i dimljenom
slaninom stavite u veću činiju, posolite, pobiberite i dodajte mlevenu
crvenu papriku. Dodajte i skuvani pirinač. Sve zajedno dobro izmešajte.
Meso nije potrebno da se prži ili kuva zajedno sa pirinčem jer meso u
kuglof sarmi treba da ostane kompaktno, odnosno čvrsto. U suprotnom, sa
tečnim filom kuglof će vam se razliti čim ga izvadite iz kalupa.
A sad je i pravo vreme da uključite rernu da se greje na 220°C.
2. Glavicu kupusa razlistajte i po potrebi operite svaki list kupusa, ako je previše slan ili kiseo.
3. Kuglof ili kalup premažite mašću ili uljem
4. U namazan kalup ili kuglof rasporedite listove kupusa da se malo preklapaju i da im krajevi vire preko ivice.
5. Preko kupusa rasporedite fil od mesa. Krajevima kupusa prekrijte meso. Ceo kuglof prekrijte aluminijumskom folijom.
6. Kuglof sa sarmom stavite u tepsiju ili šerpu u koju ste sipali 2 cm
vode i sve zajedno stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 200°C otprilike
1,5 sat i po potrebi dodajte vode u tepsiju. Nakon tog vremena skinite
foliju sa sarme i ostavite još nekih 30 minuta da se gornji sloj zapeče.
Ne znam da li treba da vam kažem da je ova moja sarma pečena u rerni
“smederevca” imala i poseban “šmek” na drva? Doduše, u ovom slučaju ne
znam da vam kažem kolika je bila temperatura u rerni, ali svakako nije
bila maksimalno jaka, jer sam vatru tek po malo ložila, odnosno
održavala žar.
7. Pečenu kuglof sarmu izvadite iz rerne, ostavite je da se malo
prohladi i pažljivo je prevrnite na veći tanjir ili tacnu. Ako imate
vatrostalnu tacnu vratite sve zajedno u rernu da se zapeče i druga
strana kuglofa.
Nema komentara:
Objavi komentar