nedjelja, 23. listopada 2016.

Klice – ljekovita hrana koju možete sami uzgojiti

Klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti.
Njihov nevjerojatan nutritivni sastav čini ih nezamjenjivom namirnicom u prehrani osoba koje teže savršenom zdravlju.
Dobrobiti klica spominju se u Bibliji, u knjizi o Danielu.
Bile su popularne i u Kini još prije 5000 godina – liječnici su ih propisivali za liječenje mnogih bolesti.
Danas je popularnost klica u porastu, s obzirom na njihovu pristupačnu cijenu i nutritivnu vrijednost.
Klice možete uzgojiti sami od sjemenja biljaka – naprimjer, od sjemenki suncokreta, brokule, kupusa ili mrkve. Klijati možete i mahunarke te orašasto voće.
Njihov blagotvoran učinak na zdravlje može se vidjeti brzo, a studije su razotkrile zašto je to tako.
Naime, sadržaj nutrijenata višestruko se povećava klijanjem.
Ljekovita svojstva klica
Alfalfa klice preporučuju se djeci i odraslima. Sprječavaju nastanak osteoporoze, karcinoma i srčanih bolesti.
Klice mung dala (mungo graha) čiste organizam od toksina i jačaju funkciju jetre.
Klice badema povećavaju vitalnost organizma i vrlo su ukusne.
Klice brokule su prave mineralno-vitaminske bombe. Sprječavaju nastanak nekolikih vrsta karcinoma.
Klice graška pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi, dok klice leće jačaju srce i imunološki sustav.
Klice pšenice potiču rad metabolizma i uklanjaju stres. Mogu ih jesti i djeca.
Klice kvinoje, zobi i raži jačaju otpornost organizma, dok klice rotkvice imaju protuupalno djelovanje.
Klice slanutka jačaju rad gušterače, želuca i srca.
Klice se mogu jesti same, a koriste se i u mnogim receptima. Dodati ih možete u salate, juhe i jela od povrća.
Pripazite da ih dodajete jelima na kraju, jer termička obrada će uništiti njihova nutritivna svojstva.
Kako uzgojiti klice kod kuće
Uzgoj klica je odličan način da si osigurate pristup kvalitetnoj svježoj hrani cijele godine.
Kada sami uzgajate klice ne konzumirate neželjene pesticide, aditive i druge kemikalije opasne za zdravlje.
Jedna od boljih metoda uzgoja je korištenje staklenki širokog grla i poklopac za klijanje iz trgovine zdrave hrane, ili gaza i gumica umjesto poklopca.
Koristite samo organske sjemenke za klijanje.
Uvjerite se da ste izabrali sjeme od uglednog dobavljača, koji može jamčiti da ono nije podvrgnuto radijaciji ili termičkoj obradi, jer taj postupak sprječava klijanje.
Kad su klice spremne za berbu stavite ih u veliku zdjelu s hladnom vodom i miješajte kako bi popustile ljuske i kožice sa sjemena.
One će obično isplivati do vrha pa ih možete ukloniti. Međutim ne morate se brinuti da uklonite baš svaku ljuskicu.
Dobro ocijedite klice. One su sada spremne za upotrebu!
Možete ih pohraniti pokrivene u hladnjaku oko tjedan do 10 dana, ovisno o vrsti klica.
Savjet
Za povećanje mineralnog sadržaja klica dodajte malo morske trave ili drugih vrsta algi u vodu, dok se sjeme još namače.

Nema komentara:

Objavi komentar