Sok stabljike celera pun je hranjivih materija te spada među
najzdravije tečnosti koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga,
uravnotežuje pH vrednost organizma koji je zbog industrijski prerađene
hrane često zakiseljen.
Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor
vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma,
magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu
su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru
specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na nervni sistem i
umiruju.Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od
soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od
netopivih anorganskih spojeva koje dovode do razvoja proširenih vena,
oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera
je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno
održati hidratantnost ćelija.
Brojne koristi od celerovog soka
Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih
sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Ruflutgers u New Jerseyju
pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprečavaju širenje
raka, kao što su acetilenici i fonolična kiselina. Koumarini su još
jedna fitohemikalija koja sprečava štetan uticaj slobodnih radikala i
tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želudca.
Snižava holesterol
Laboratorijska istraživanja pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj
iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema
mišljenju istraživača sa Univerziteta u Chicagu, celer smanjuje nivo
holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na
dan. Celer takođe pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja
holesterol iz tijela.
Pomoć kod probave
Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivost
crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite
zatvora. Pomaže opuštanju i nerava iscrpljenih farmaceutskim
laksativima.
Nema komentara:
Objavi komentar