Još od davnina Kinezi su prepoznali moć i ljekovitost iđirota te su
ga koristili u svakodnevnome liječenju određenih bolesti, gdje se
pokazao iznimno uspješan i dobio naziv „produljitelj života“.
Iđirot je domaća biljka, koja se može pronaći uz potoke, močvare, jarke i stajaće vode.
Ova iznimno ljekovita aromatična biljka cvate od lipnja do kolovoza, a
može narasti do otprilike metar visine. Cvjetni grozd nalazi se na dnu
stabljike i izduljen je, valjkast i ima vrlo guste cvjetiće žutozelene
boje. Podanak leži na dugom horizontalnom korijenu i vrlo je razgranat
te iz njega rastu dugi kopljasti listovi.
U proljeće ili kasnu jesen sabiremo podanak – njega je potrebno dobro
isprati, prerezati i osušiti na umjetnoj toplini. Tako obrađen, iđirot
se sprema na suho mjesto.
Ljekovita svojstva iđirota
Ova izuzetna biljka pokazala se iznimno učinkovitom u liječenju mnogih poteškoća:
Problemi s jetrom
Poteškoće s probavnim organima
Bolesti crijeva i želuca
Pospješuje izbacivanje bubrežnih kamenčića
Pomaže kod želučanih tegoba koje su vezane uz manjak želučane kiseline,
kod katara, oslabljenosti i neuroze želuca, pomanjkanja teka, slabe
probave, vjetrova te čira na dvanaestercu
Umiruje lupanje srca
Regulira pravilno izlučivanje žuči
Pomaže kod povišene temperature, bronhitisa, gripe, upale pluća, raka pluća i crijeva
Poboljšava cirkulaciju
Pomaže kod reume i gihta
Pospješuje izlučivanje mokraće
Poboljšava koncentraciju i pamćenje
Koristi se i kod problema s potencijom
Liječenje angina
Pomaže kod bolova u vratu
Koristan je kod neugodnog zadaha iz usta, upale desni i dezinfekciji usne šupljine
Jača i čisti krv
Neki kažu da ne postoji bolest crijeva koju iđirot ne može izliječiti, neovisno o tome koliko uporna bila.
Iđirot može pomoći i kod prestanka pušenja – osobama se žele
odviknuti od pušenja, preporučuje se žvakanje osušenog podanka iđirota,
koji ubija želju za konzumacijom nikotina.
Uz jaku volju, ova biljka vam može pomoći da se napokon ostavite ove
štetne navike. Pušači žvaču po 10-15 komadića podanka, raspoređeno
tijekom dana. Isto se preporučuje i osobama s rakom na plućima i
crijevima.
Priprema iđirota
Iđirot sadrži: glikozid, akorin, alkaloide, škrob, eterično ulje,
smolu i neke tragove holina. Svojim divnim, aromatičnim mirisom iznimno
podsjeća na cimet te se osim u svrhe direktnoga liječenja može koristiti
i u kuhinji, gdje može poslužiti i kao zamjena za cimet.
Rakija u kojoj je kvašen iđirot koristi se za ispiranje usta i
učvršćivanje zubnoga mesa, a izuzetno je zdravo popiti čašicu takve
rakije.
Ipak, u većini slučajeva iđirot ćemo pripremati kao čaj, koji se priprema s hladnim preljevom.
Za izradu ovoga čaja potrebno je u šalicu (2,5dl) staviti malu
žličicu sušenoga korijena iđirota te ga preliti s hladnom vodom i
ostaviti da odstoji 8-12 sati (najbolje preko noći). Nakon toga čaj je
potrebno procijediti i malo podgrijati te tako piti, a najbolje
neposredno prije i poslije obroka po nekoliko gutljaja ukoliko se liječe
bolesti želuca i crijeva.
Čaj također koristimo i za dezinfekciju pluća te protiv nadimanja.
Od iđirota se može pripremiti i osvježavajuća kupelj tako da 200
grama podanka stavimo u 5 litara vode te pustimo da odstoji 12 sati.
Nakon toga, podgrijemo ga do vrenja i izlijemo u kadu s pripremljenom
vodom. U vodi je potrebno ostati 20 minuta. Nakon toga, potrebno se
dobro pokriti i leći u krevet najmanje jedan sat – za to vrijeme možete
popiti i čaj od iđirota.
Iđirot se može pripremiti i kao sok, tako da se svježi podanak dobro
očisti i iscijedi – koristi se tri puta dnevno po jedna čajna žličica s
malo vode, 15 minuta prije jela.
Za oboljenja živaca preporučuje se priprema ulja od iđirota tako da
200 grama usitnjenog korijena pomiješamo s litrom maslinovog ili
kukuruznog ulja. Korijen mora biti u ulju 30-60 dana, uz povremeno
mućkanje. Ulje koristimo za masažu bolnih mjesta, više puta na dan. Kod
melankolije i hipohondrije preporučuje se masiranje sljepoočnice, vrata
te mjesta iza uha.
Sušeni korijen iđirota možete kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni ili rinfuzi, u kojem obliku ga je i najbolje koristiti.
Čaj od iđirota i drugog bilja
Osim samostalne pripreme, kod nekih tegoba, iđirot se može konzumirati i u kombinaciji s drugim biljkama kao čaj:
Čaj za želudac i crijeva
U šalicu od 2,5 dl stavljamo pola žličice iđirota i pola žličice
korijena bijelog sljeza, također prelijemo hladnom vodom i ostavimo da
stoji 8 sati, te nakon toga procijedimo i podgrijemo.
Navedeni pripravak idealan je za osobe koji pate od lošeg funkcioniranja probavnog sustava.
Iđirot je također odlično miješati s preslicom za bolesti želuca.
Čaj za poticanje mokrenja
Potrebno je pomiješati po 25 grama podanka iđirota, metvice,
zdrobljenih mekinja i peršinova lista. Tri žlice ove mješavine prelijemo
s pola litre kipuće vode, poklopimo i pustimo da odstoji dva sata. Ovaj
čaj najbolje je konzumirati tri puta dnevno, prije obroka.
Čaj za bolju probavu
Promiješajte po 20 grama podanka iđirota, matičnjaka, metvice,
kamilice i koromača. Žlicu ove mješavine potrebno je preliti sa 2dl
kipuće vode, poklopiti te popiti nakon jela.
Čaj za poticanje apetita
Za poticanje apetita preporučuje se kombinacija bilja koja se dobije
tako da pomiješate po 20 grama podanka iđirota, kičice (gorčice), gorke
djeteline i kore od gorke naranče. Ovu mješavinu potrebno je staviti u 1
litru rakije prepečenice i tako ju držati 8 dana, promućkajte mješavinu
svako malo. Potrebno je piti tri puta na dan po jednu žlicu, pola sata
prije jela.
Čaj protiv gastritisa i čira na želucu
Iđirot i slatki korijen (sladić) potrebno je samljeti i konzumirati
tri puta dnevno prije jela po jednu žličicu u jakom čaju od kamilice.
Također, može se koristiti i mješavina iđirota, lanenog sjemena,
slatkog korijena i bokvice (po 100 grama). Dvije žlice ove mješavine
prelijte sa 300 ml kipuće vode, promiješajte te pustite da odstoji pola
sata. Nakon toga procijedite i popijte pola sata prije jela, po tri
šalice svježe pripremljenog čaja na dan.
Čaj protiv bronhitisa i astme
Pomiješajte po 100 grama iđirota, dobričice, podbela i anisa. Pet
žlica ove mješavine prelijte sa 700 mililitara kipuće vode. Pustite da
odstoji pola sata, procijedite i popijte u toku dana.
Nema komentara:
Objavi komentar